Winkeliers geven minder plastic draagtasjes aan klanten

Vanaf 1 januari 2016 is het voor winkels niet meer toegestaan om gratis plastic tasjes aan de klanten mee te geven en moet er voor betaald worden. Veel minder winkeliers geven dan ook plastic draagtasjes aan de klanten mee.

Winkelketen Hema zag een daling van het aantal tasjes dat aan de klanten mee wordt gegeven van maar liefst 80 procent. Andere grote winkelketens zagen ook een fikse daling, waaronder, Gall en Gall met 70 procent, C&A met 65 procent en Kruidvat met 60 procent.

De winkelketens stellen dan ook dat klanten vaker gebruik maken van papieren tassen, rolkarretjes en grote boodschappen tassen als vervanging voor de gratis plastic draagtas. Daarnaast gaan ook winkeliers steeds vaker op zoek naar alternatieven die nog wel gratis mogen worden uitgedeeld.

Het verbod op gratis plastic draagtassen zorgt dan ook voor veel bewustwording bij de klanten. Echter is het nu niet de bedoeling om massaal over te stappen op gratis papieren tassen. Zo stelt de stichting Milieu Centraal dat papieren tassen in de meeste gevallen zelfs vervuilender zijn dan de plastic tassen, wanneer je naar alle verschillende milieufactoren kijkt.

Het verbod op de gratis plastic draagtassen is ingesteld om zo het zwerfafval op straat te kunnen terugdringen en ook om het milieu hiermee te sparen. Het is de winkeliers dan ook verplicht gesteld om geld te vragen voor een plastic draagtas die voorheen nog gratis was. Echter blijven de dunne plastic tasjes die bedoeld zijn voor verswaren wel gratis, wanneer dit voedselverspilling tegengaan of als er geen andere hygiënische verpakkingsmanier kan worden gevonden.

De algehele gedachte bij veel mensen is dan onterecht dat papieren tassen beter voor het milieu zijn dan plastic tassen. Echter is voor een papieren tas veel meer materiaal nodig om over dezelfde draagkracht te beschikken. Daarnaast gaat een papieren tas veel minder lang mee. Er gaan dan ook stemmen op die pleiten voor een algeheel verbod op eenmalig te gebruiken draagtassen. Hierdoor worden mensen nog meer gestimuleerd om een eigen tas van huis mee te nemen. Deze tassen gaan veel langer mee en zijn dus beter voor het milieu, omdat je ze niet na één keer gebruiken weg gooit.

De staatssecretaris voor Milieu gaf voor het ingaan van het verbod aan dat er terughoudend controle werd gevoerd op het meegeven van plastic draagtassen. Dit omdat niet iedere winkelier gelijk vanaf 1 januari alle zaken op orde kan hebben. Wanneer je als winkelier wordt gecontroleerd en wordt betrapt op het gratis meegeven van een plastic tas riskeer je in eerste instantie een waarschuwing. Bij herhaling wordt wel een boete uitgedeeld aan de winkelier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *